Harrastusseteli lapsille?

17.5.2014

Risto Hirvonen

 

Viime aikojen keskustelujen kohteena ovat olleet lapset – heidän kaventuneet mahdollisuutensa harrastamiseen.

On huomattu, että perheiden työttömyys ja muut taloudelliset vaikeudet koettelevat myös lapsia. On jopa sanottu, että lapset ovat joutuneet keskenänsä eriarvoiseen asemaan, kun toisten vanhemmat pystyvät kustantamaan heidän harrastuksensa, mutta toisten eivät.

Kyse on harrastusten kustannuksista. Ne ovat Valtion liikuntaneuvoston äskettäin julkaiseman selvityksen mukaan nousseet merkittävästi viime vuosien aikana.

Lasten harrastuksiin kuuluvat ennen muuta liikunta ja urheilu sekä kulttuuriharrasteet. Niiden järjestäjätahoihin kuuluvat myös urheiluseurat.

Kehitys on kulkenut viime vuosina siihen suuntaan, että lapsille järjestetystä toiminnasta on alettu periä harrastusmaksua – niin kuin monissa urheiluseuroissakin, joissa aiemmin riitti vain jäsenyys seurassa.

Se taas, että harrastusmaksuihin on jouduttu menemään, johtuu siitä, että seurojen ohjaustoiminta ei enää toimi talkoopohjalla kuten ennen, vaan toiminta vaatii varoja ja ne on jollakin tavoin hankittava.

On huomattava, että myös urheiluvälineiden hinnat ovat olleet nousussa. Harrastamisesta on tullut kallista, kun siinä otetaan vielä huomioon lasten kuskaamiset treenipaikoille ja kilpailumatkojen kustannukset.

Pahinta tässä on, jos osa lapsista syrjäytyy ja joutuu kaverijoukon ulkopuolelle. Silloin kyse on lapsen tulevasta kehityksestä, jonka ei tulisi vaarantua ongelmiin.

Syrjäytyminen on suomalaisen yhteiskunnan tämän hetken pahin ongelma, ja jos tähän kierteeseen joudutaan jo lapsina, olemme pian koko kansakuntana hukassa.

***

Tähän liittyen lehtiuutinen kertoo, että oululainen kansanedustaja Risto Kalliorinne (vas) on keräämässä eduskunnassa nimiä aloitteeseen lasten ja nuorten harrastussetelin puolesta.

Kalliorinne sanoo olevansa huolissaan harrastusmaksujen kovasta noususta.

- Lasten harrastuskulut alkavat olla liian korkeita jo keskituloisille työssäkäyville perheillekin, hän huomauttaa.

Ajatuksena on, että harrastusseteli myönnettäisiin tulonsidonnaisin perustein Kelan myöntämänä etuutena.

Aloitteessa esitetään, että harrastussetelin arvo porrastettaisiin perheen tulotason mukaan. Silloin vähävaraisimmat perheet hyötyisivät siitä eniten, mutta myös suurten harrastusmaksujen kanssa painivat keskituloiset hyötyisivät siitä.

***

Tietysti harrastusseteli olisi toteutuessaan myönteinen asia monelle perheelle. Sillä olisi merkitystä myös urheilu- ja kulttuurijärjestöille, jotka voisivat näin saada ryhmiinsä uusia jäseniä.

Tässä ajateltu harrastusseteli ei tietystikään poista yksinään lasten ja perheiden syrjäytymisen kaikkia ongelmia, mutta jokainen auttava toimi on tuiki tärkeä.

Apu ei silloin kohdistu vain perheille, vaan koko yhteiskunnan voinnille.