Anna
25.10.2016
Tämä on kertomus siitä, miten yksi puhelinsoitto voi kaiken muuttaa...
***
- Tanssi-Ville tulee…Tanssi-Ville tulee!
Pojanviikari juosta hönttäsi puukorttelin avaraa pihaa ympäri ja kuulutti tietoaan. Se oli hetkeä aikaisemmin tavannut pihan naisia tutkimasta pylväsilmoitusta, ja kun paikalle oli tullut vielä yksi asiasta kiinnostunut ja sanoa tokaissut; ”Vai tulee se Tanssi-Ville omille kotikulmilleen”, niin poika oli niiltä jalansijoiltaan lähtenyt uutista levittämään.
- Tanssi-Ville tulee, jatkoi poika huuteluaan.
Joistakin asunnoista oli tultu portaille kuulemaan, mitä se poika juoksentelee ja huutelee. Poika kiersi ympyrää kaksikerroksisten puutalojen hiekkaisella sisäpihalla. Talojen ikkunoista ja asuntoihin johtavilta korkeilta portailta saattoikin hyvin nähdä mitä kulloinkin pihassa tapahtui; seurata ikään kuin näyttämön tapahtumia jos jotakin mielenkiintoista oli meneillään. Ja nyt oli.
***
Anna puuhaili omassa keittiössään pihan eteläisellä sivustalla. Hän oli leipomassa pullaa ja asetteli nyt leivonnaisiaan paistoleyvylle, kun kuuli raoallaan olevasta ikkunasta pojan huutelun.
- Mitäs tuo nyt on, tuli ensimmäiseksi Annan mieleen, kun oli aukaissut ikkunan ja nähnyt
pojan kiertävän pihaa kuin hyrrä.
Mutta jo seuraavassa hetkessä hän tunsi oudon läikähdyksen sydänalassaan. - Voisiko se olla,
olisiko se…Ville? Ja mitä se poika tarkoittaa, että Tanssi-Ville tulee!
Anna palasi leivinpöydän ääreen, istuutui, mutta nousi kun huomasi että häneltä olivat pullapitkot jääneet laittamatta uuniin. Sen hän teki rutiininomaisesti, sillä hänen ajatuksensa olivat nyt karanneet muualle. Hän istuutui uudelleen pöydän ääreen ja tunsi joutuneensa mielikuviensa mylläkkään, kun samalla ovelle koputettiin.
Sisälle astui pihan vastakkaisella puolella asuva Siiri; Annaa vanhempi naapuri, jonka uteliaasta mielenlaadusta kaikki olivat hyvin tietoisia.
- Oletko sinä Anna kuullut, kun Tanssi-Ville on tänne tulossa, se meidän pihan Ville, sanoi Siiri sisälle päästyään.
- No…kuulinhan minä tuon Soinisen pojan jotakin semmoista huutelevan. Mistä lie sellaista päähänsä saanut…
- Totta se on, ehätti Siiri sanomaan. - On tuonne pylvääseen ilmestynyt ilmoitusplakaatti ja siinä sanotaan, että Ville Heinosen tanssistudio järjestää paritanssikurssin entisellä työväentalolla ensi viikonvaihteessa. Niin että Ville on tulossa näille entisille kotikulmilleen – ja pitkästä aikaa!Tämän sanottuaan Siiri vilkaisi Annaan ja jatkoi vielä:
- Eikös teillä, sinulla ja Villellä, ollut silloin aikoinaan vähän sellaista niin kuin jotakin
yhteistä..?
Anna huomasi, mitä Siirillä oli mielessä. Hän oli vuosien aikana tottunut näihin puolittaisiin uteluihin, arvailuihin ja sentapaisiin koukkuihin… Ja niinpä hänelle tuli nytkin mieleen vastakysymys ja siihen vastauskin.
- Että yhteistäkö? Olihan meillä paljonkin. Mehän olimme suoranaisesti, minä ja Ville, naimisissa senaikuisen nuorisoseuran tai täsmällisemmin sanottuna nuoriso-osaston kanssa. Se oli sitä Työnnuorten aikaa, meidän nuoruutta, sanoi Anna ja katsoi Siiriä, mitä se tämän jälkeen meinaisi, jatkaisiko siitä mihin jäi?
- Muistanhan minäkin ne ajat, Siiri pysyi kuin pysyikin Annan ohjaamassa aiheessa.
- Järjestitte työväentalolla iltamia ja muita ohjelmallisia tilaisuuksia. Niitähän me oikeastaan odotimmekin, kun saimme aiheen kokoontua yhteen ja tavata toisiamme tämän kulmakunnan asukkaiden kesken. Olen ollut jopa surullinen kun ei ole enää niin, ei ole työväentaloa eikä teidän nuoriso-osastonne tilaisuuksiakaan. Minä olen jo ikä-ihminen, mutta mikä teihin keski-ikäisiinkin on mennyt, kun teiltä ovat kadonneet unelmat ja tavoitteet – se henkinen palo joka näkyi teissä nuorempana. Mutta kun tässä tuli ensiksi puhe Heinosen Villestä, tästä meidän pihan Villestä, niin hänhän se oli meidän yhteinen virkistävä lähde. Sinä tiedät ja muistat tietysti paremmin, mutta eikö hän juuri harjoituttanut ja ohjannut kaikki ne teidän esitykset kansantanhuineen ja kisällilauluineen, ja olihan teillä muutaman kerran pienoisnäytelmäkin kevätjuhlissa. Ja miten hyvä se Ville olikaan tanssimaan; pyöritti tyttöjä pyöryksiin kun iltamissa tuli sen puolitoistatuntisen vuoro. - Tuolla C-rapussahan ne Heinoset asuivat, nyökkäsi Siiri ikkunasta pihan suuntaan pitkän puheensa jälkeen.
Siiri oli päässyt hyvään vauhtiin ja jatkoi vielä:
- Eikös siitä tule kohtapuoliin jo parikymmentä vuotta, kun ne Heinoset lähtivät. Ja niin äkkiä että ihan ihmetytti. Eikä ole paljon sen jälkeen heistä kuultu – paitsi että Villen kerrottiin perustaneen sen tanssikoulunsa Helsingissä. Ja siitähän me täällä saimme päähämme antaa hänelle lempinimeksi ”Tanssi-Ville”. Kai hän jollakin tavalla omalla alallaan onkin, kun jo täällä ollessaan suunnitteli niitä ohjelmiaan.
Anna otti toisen pullasatsin uunista, kaatoi termoksesta kahvit Sylville, vaikka olisi jo toivonut hänen lähtevän, mutta sanoakseen jotakin sanoi Siirille:
- Kysyitkö sinä, mitenkä kauan Heinosten lähdöstä nyt syksyllä tulee. Siitä tulee kahdeksantoista vuotta. Mutta kummasti tässä pihassa asuu vielä senaikaisia asukkaita kuten sinä ja minäkin. Mutta niin kuin sanoit, ei ole työväentaloa, ei nuoriso-osastoa eikä sinun kaipaamiasi iltamia.
Siirin saatua pullalämpimät ja kahvit ja ajankohtaisimmat kuulumisensa kerrottua hän hankkiutui viimein lähtemään, mutta ennen kuin poistui, kysäisi vielä Annalta:
- Kai sinä käyt sitä entistä nuorisoliittolaistoveriasi tapaamassa siellä tanssikurssilla?
- Enpä osaa sanoa, tämä tieto tuli nyt niin äkkiä, sanoi Anna poissaolevan näköisenä.
Mutta mitä hän ei juuri nyt sanonut, se juuri pyöri hänen ajatuksissaan ja syrjäytti kaiken muun
paitsi Sylvin lähtöaikeet.
Siirin lähdettyä Anna peitteli leivonnaisensa valkoisella liinalla ja siirtyi
pienen olohuoneensa puolelle. Hänellä ei ollut nyt kuitenkaan aikomusta avata TV:tä eikä rentoutua sen äärellä työpäivän jälkeen. Ajatukset harhailivat nyt muualla, ne siirtyivät kuin kirjanlehdet, mutta tässä tapauksessa taaksepäin.
***
Niin…siitä on todellakin kahdeksantoista vuotta, kun Villen perhe muutti Helsinkiin. Se oli syksyn alkua...ja seuraavana vuonna syntyi Veijo.
Olimme silloin, sen ensimmäisen kerran, tulossa nuoriso-osaston kokouksesta, kävelleet laitakaupunkimme katuja ja pohtineet osastomme syksyn tapahtumia, kun Ville kysäisi kesken näiden ajatusteni: lähtisitkö jonakin iltana kanssani elokuviin, Scalassa olisi menossa Kummisetä? Kahdestaanko? kysyin ja katsoin Villeen. - Niin, sanoi Ville.
Se oli jotakin heinäkuuta. Pientareilla kesäkukat kukkivat ja heinät tuoksuivat, kun kävelimme rantakatua keskikaupunkia päin. En pitänyt itse elokuvasta, mutta sen musiikki vaikutti minuun, melkein lumosi siinä hetkessä. Istuimme kahdestaan toistemme lähellä ja popcornipussia kuljettelimme käsissämme, kun kätemme yhtyivät hetkittäin. Halusinkin olla juuri näin, vain kahdestaan; irtautua kaikesta muusta ja tuntea että joku on lähelläni, pitää minusta…
Emme puhuneet sinä iltana nuoriso-osastosta, emme kai yhtään sanaa; emme opintokerhon teemoista, emme ohjelmaharjoituksista ja emmekä jäsenhankinnasta. Nuoriso-osasto oli meidän silloisten nuorten kokoontumisia ja elämää, mutta nyt elokuvaa katsellessani ja sen musiikkiin lumoutuneena nuoriso-osasto tuntui suorittamiselta; tehtävien ottamiselta ja tavoitteiden toteuttamiselta. Olin nuoriso-osastoon jollakin tavoin sidottuna. Mutta nyt tunsin olevani vapaa, oma itseni, todellakin vapaa muusta, ja Ville vierellä tuntui myös toiselta ihmiseltä, läheisemmältä.
Kun elokuva oli päättynyt, me kävelimme vielä kaupungilla, menimme kahvilaan istumaan ja nauttimaan jotakin, katselimme muiden ihmisten menemisiä ja tulemisia, palasimme kadulle katselemaan näyteikkunoita ja haimme keskusteluumme hullunkurisia aiheita ja niistä nauraa kikatimme. Ville saatteli viimein minut omalle ovelleni ja poistui omalleen pihamme itäpäätyyn.
***
Tästä elokuvaillasta oli kulunut muutama viikko, kun olimme jälleen tulossa nuoriso-osaston tilaisuudesta. Olimme harjoitelleet ohjelmaa Ystävyyskuukauden juhlaa varten, juhlapuhujakin oli tulossa Helsingistä.
Olin niin kuin Villekin näissä ajatuksissa, tulevissa tapahtumissa, kun Ville ennen omaa pihaamme katsoi minuun ja sanoi: - Lähtisitkö uudelleen elokuviin, Scalaan tulee nyt ensi viikolla Mikko Niskasen Käpy selän alla. – Lähdetään vaan, meillähän oli hauskaa viime kerralla, vastasin.
Olin odottanut, toivonutkin, että Ville pyytäisi uudelleen elokuviin. Kaipasin läheisyyttä, toisen lähellä olemista, jota nuoriso-osaston kokoukset eivät sillä tavalla antaneet.
Istuimme jälleen vierekkäin ja popcornipussia rutistellen. Sali oli hämärä ja elokuvareaktorin valokiila puhkoi yllämme salin hämäryyttä, tuoden valkokankaalle kuvia ja ääniä nuorten maailmasta. Pidin nyt elokuvasta. Se kuvasi mielen kuohuntaa nuoruuden ja aikuisuuden ristiaallokossa. En tunnistanut täysin itseäni elokuvan nuorista; minun elämäni oli síihen saakka kulkenut jotenkin arkisempaa, tasaisempaa latua kuin näiden elokuvan nuorten. Mutta saatoin kuvitella, sen olin itsekin kokenut, että nuoruutta ei ole helppo elää. Nuoruus on etsimistä, pettymyksiä ja mielen kaaosta – vaikkakin myös ihania hetkiä ja toivon paloa. Mutta jostakin syystä nämä tuntemukset tulevat paremmin mieleen vasta myöhemmin.
Elokuvan jälkeen läksimme vaeltamaan kaupungille. Kiertelimme näyteikkunoissa, istuimme puiston penkillä ja aistimme elokuun illan pehmeää hämyä. Ville kuljetti minua kädestä kiinnipitäen ja minä hypähtelin hänen vierellänsä kuin varsa narussa. Minä olin onnellinen, onnellinen sillä tavalla ensimmäistä kertaa. Ja Ville tuntui entistä läheisemmältä.
Kun olimme tulossa omaan pihaamme kaupungin laidalle, puukortteliimme, minä kuiskasin Villen korvaan: - Lähdetkö sisälle vielä juttelemaan. Noita sanoja en ollut ennalta ajatellut, ne tulivat nyt itsestään kuin olisivat karanneet minulta.
Silloin Ville irroitti kätensä minun kädestäni, heilautti toista kättään ja katosi sentien kadunkulman taakse. Odoteltuani Ville palasi ja sanoi: - Toin nakkikioskilta iltapalaksemme kaksi kuumaa koiraa. Nauroimme, mutta hieman jännityksen odotusta tuntien…
Noustuamme narisevat puuportaat ylös toisen kerroksen asuntooni, Ville otti hartioistani kiinni ja puristi minut rintaansa vasten ja sanoi: – Anna, sinä olet niin hyvä…niin hyvä kaikessa!
Noin ei ollut vielä kukaan minulle sanonut. En osannut siihen vastata, en sanoa mitään, minä painoin vain pääni Villen rintaa vasten.
Jälkeenpäin olen ajatellut, mitä Ville tarkoitti hyvä kaikessa -sanoilla. Tarkoittiko sitä, että vanhempieni kuoltua jo sangen varhain olin joutunut pärjäämään yksin elämässä. Tarkoittiko se sitä, että nuoriso-osastossa olin jo pitkään hoitanut sihteerin tehtäviä ja saanut niiden suorittamisesta tunnustustakin. Vai jotakin muuta…
Sinä iltana, tuon keittiöpöydän äärellä, me söimme kuumat koirat, katselimme toisiamme ja juttelimme pitkään. Ja täällä olohuoneessa, tuolla vuodesohvalla, nukuimme yömme lähekkäin. Sinä hengitit minuun ja minä sinuun ja minä olin onnellinen. Se oli suloinen yö; sillä tavalla minun ensimmäiseni.
Niin kuin Siiri äsken käydessään mainitsi, Villen perhe muutti pian tämän jälkeen ja niin äkisti täältä Helsinkiin. Kai se johtui Villen isän viranhoidosta VR:llä. Nuoriso-osastossa Villelle järjestettiin läksiäisjuhlat, toivotettiin hänelle menestystä elämässä ja kiitettiin häntä ”osaston taiteellisena johtajana.” Oikeastaan vasta jälkeenpäin huomasimmekin kuinka tärkeä hän oli ollut nuoriso-osastolle.
Villen lähdön jälkeen Työnnuorten toiminta alkoi pikkuhiljaa hiipua. Villen tilalle ei ollut yhtä hyvää ohjaajaa ohjelmapuolelle. Mutta suurimmat vaikutukset olivat muualla. Siihenastiset ihanteemme kokivat haaksirikon, kun johtotähtenämme ollut itäisen naapurimme yhteiskuntamalli koki romahduksen. Se ajanjakso, joka vaikutti koko maailmaan. iski Suomeenkin ja suomalaisiin. Siinä paloivat loppuun mies ja aate, jos noin nyt sanoisi.
Kun Siiri tivasi äsken, mikä meiltä keski-ikäisiltä oli vienyt yhteisen toiminnan palon, kaikesta tästä se myös johtui. En vain ryhtynyt hänelle selvittämään, ehkä hän ei olisi ymmärtänytkään niin kuin me sen ajan toimijat nyt ymmärrämme. Olimme olleet sinisilmäisiä niin kuin sanotaan, mutta ei meidän olisi tarvinnut silti itseämme tulella kärventää.
Villen lähtö oli tapahtunut jo ennen näitä ristiriitoja. Hyvä niin, sillä me sen ajan nuoret halusimme pitää nuorisoliikkeemme aikaisemmat hyvät ajat päällimmäisenä mielessä.
Ikävöin Villeä; yhteisiä puuhiamme nuoriso-osastossa, mutta ennen kaikkea tunnelmallisia elokuvailtoja ja iltakävelyjä hänen vierellään.
Toivoin ja uskoinkin, että Ville ottaisi yhteyttä, soittaisi ja ilmestyisi ovelleni; heilauttaisi tutusti kättään nauravin silmin, rutistaisi minut rintaansa vasten ja sanoisi: nyt minä olen tullut ehkä lähde enää pois!
Mutta ei, ei hän ottanut yhteyttä…enkä minäkään.Olin monesti aikonut, mutta en sittenkään, en, vaikka olin yksin…paitsi nyt Veijon kanssa. Veijo syntyi seuraavan vuoden alkukesällä kun Ville oli lähtenyt syksyllä.
Nuoriso-osasto oli lakannut, ystävät ja toverini hajonneet mikä minnekin. Niin yksin olin. Näin vain oli käynyt, näin elämä kulkenut ja kuljettanut.
Aika kului – työssä kaupunginsairaalan suurkeittiöllä, kotona Veijoa hoitaessa. Seurasin kuitenkin, mitä maailmalla tapahtuu ja miten meillä Suomessa menee. Nuoriso-osasto oli jättänyt ajatusrakennelmia, joita nyt asettelin kuin palikoita eri yhteyksiin.
Veijon synnyttä huomasin, että takanani kuiskittiin. Vielä äskenkin Siiri yritti kai onkia minun ja Villen väliltä. Mutta jostakin syystä, ehkä kaikkien näiden utelujen seurauksena minä kasvatin itseni ympärille suojapanssarin. Hoidin työni, pienen kotini pidin kunnossa ja Veijo kasvoi hyvässä hoidossa, vaikka se rankkaa ajoin olikin. Kenelläkään ei kuitenkaan voinut olla minusta huonoa sanottavaa. Siitä kasvoi minun suojakuoreni.
***
Mutta nyt, onko se totta, että Ville tulee näille kulmille – tulee käymään vaikkakin työnsä puolesta…
Tämä ajatus, tämä tieto, tuntui nyt niin äkkiä tulleelta, vaikka olin niin monet vuoden tällaista päivän pilkahdusta toivonut. Nytkö se on tullut, mutta mitä siitä voisi seurata..? Ajatustensa myllerryksen keskeltä Anna havahtui portaissa kuuluviin joutuisiin askeleisiin.
Veijo oli tulossa.
- Heippa! kuului ovelta.
- Voi voi, nyt olen myöhässä ruoan tekemisessä. Kävin kyllä töistä tullessani nurkkakaupassa, mutta kotona olen ollut nyt jotenkin hidas ja Siirikin kävi, sanoi Anna. - Ei se mitään! Mutta hei, huomasin tullessani että tänne, eli tuonne entiselle työväentalolle, on tulossa joku Ville Heinosen tanssistudio pitämään viikonvaihteessa paritanssikurssia, huikkasi Veijo uutisensa ja jatkoi:
- En minä sillä sanonut, että menisin sinne kurssille, en tunne kutsua sellaiseen, mutta mutsi, sinähän olet kertonut kuuluneesi joskus niinä nuoriso-osastovuosinasi tanssiryhmään, vai oliko se kansantanhuryhmä. Niin että sinähän osaat tanssia!
- No, osaan kyllä, vaikka mitkä, Annan ääni ikään kuin innostui. - Katsos, kun on ensin harjoitellut valssin tai polkan, niin niiden rytmissä on perusta kaikkiin muihinkin paritansseihin. Kun me harjoitelimme aikoinaan niitä tanhuja, Koiviston polskaa ja muita, niin ohjaajamme takoi päähämme yks kaks kolme -tahtia, jatkoi Anna, mutta kysyi sitten:
- Miten koulussa tänään meni?
- Kerrottiin, että ensi viikko on kokeita ja jo seuraavalla annetaan valmennusta kirjoituksia varten.
Se viikko, jonka alussa Anna ja Veijo tämän keskustelun kävivät, eteni totutusti Annan käydessä työssä ja hoitaessa kotia ja Veijon käydessä koulua. Mutta Annan omaan elämään oli tullut nyt odottavaa jännitystä, ikään kuin sydän olisi välillä lähtemässä laukkaamaan omille teilleen. Villen kurssi alkaisi perjantaina, siis jo ylihuomenna, ja kestäisi sunnuntaihin.
Sinä perjantaina Anna oli käynyt totutusti työssä suurkeittiöllä ja paluumatkalla suorittanut ostokset lähikaupasta. Ruokaa tehdessään Veijolle ja itselleen puhelin soi.
- Onko Anna puhelimessa, kuului soittajan ääni.
- Kyllä olen.
- Arvaas kuka on täällä?
Anna tunsi äänen, jonka hän oli toivonut niin monesti kuulevansa vuosien varrella, mutta nyt kun se kuului ja tuntui niin lähellä olevalta, hän ei toviin saanut sanaa suustaan, kieli oli kuin lukkoon joutunut. Toisessa päässä ehdittiin jo huutaa uudestaan haloota ennen kuin Anna vastasi.
- Villekö siellä?
- Niin! Olen täällä kaupungissa käymässä työmatkalla niin kuin ehkä olet saanut tietääkin. Voisinko tulla sinua tapaamaan ja samalla katsomaan sitä minunkin kotipihaani että onko se vielä entisensä?
Anna oli taas hetken aikaa ääneti kunnes vastasi:
- Tietysti voit tulla, tervetuloa! Milloinka?
- Kun saan tämän päivän pulkkaan täällä, niin sopiiko että illalla seitsemän maissa?
- Kyllä sopii. Laitan siihen kahvin tulemaan.
Kun puhelu oli päättynyt, Anna ei saanut juuri aikaiseksi mitään, vaikka hänellä oli ruoka tulossa, ja pölyimuri pauhasi keskellä olohuonetta viikkosiivouksen jäätyä kesken puhelimen soittoon. Mitä minä sanon hänelle, kun olisi niin paljon sanottavaa! Ja onko Veijo silloin kotona. Ei ole, on se ATK-kurssi samaan aikaan. Onneksi!
Veijon lähdettyä kansalaisopistoon, Anna laittoi parempaa päälleen ja odotti… Täsmällisesti seitsemältä ulko-ovi kävi ja portaikosta kuului askeleita. Ovella Ville koputti ja astui sisään.
Ville ja Anna katsoivat toisiaan ennen kuin Ville astui muutaman askeleen ja painoi Annan rintaansa vastaan:
- Voi Anna, pitkästä aikaa…Mitenkä sinä olet voinut?
Anna oli jo huomioinut, että Ville oli jollakin tavoin miehistynyt entisistä ajoista.
- Anna, sinä olet yhtä kaunis kuin ennenkin ja varmaan yhtä ajattelevainenkin kuin ennen, jatkoi Ville sanoen vielä: Sinun silmäs poutapäivän siniset ja kutris vaaleat keväisen illan…
- Sinähän runoilemaan ryhdyit!
- Niin tahdonkin – ja kaikki totta mitä sanoinkin…
- Voi voi sinua Ville, olet entisesi, nauroi nyt Anna. Hän huomasi nauravansa ja se tuntui hyvältä. Enää ei jännittänyt.
- Mutta mitä sinulle kuuluu? Onko sinulla perhettä? kysyi Anna.
- Ei ole. Kihloissa olen ollut, muttei sen enempää siitä tullut. Vanhempani ovat kuolleet, hekin
suhteellisen varhain kuten sinunkin vanhempasi. Minulla on pieni yritys, tanssistudio, joka pitää tanssikoulua. Sen lisäksi järjestämme tanssikursseja kuten nyt täällä. Minun lisäkseni meitä on kaksi muuta. Näin hankimme elantomme. Siinä lyhyesti, Ville sanoi mutta jatkoi vielä:
- Mutta minun kuuluisi pyytää sinulta anteeksi, kun en ole ottanut yhteyttä näiden vuosien aikana. Onko niitä karttunut jo kahdeksantoista, niin olin tänne tullessani laskevani…
- Niin se on aika kulunut…ja samoin on minultakin jäänyt yhteyden ottaminen, sanoi Anna ikään kuin vastaukseksi Villelle. Hän olisi halunnut aiheesta jatkaa, mutta sopivia sanoja ei löytynyt. Ei löytynyt, vaikka hän oli niin monesti niitä ajatellut sanottavaksi. Ne olivat nyt äkkiä kuin jonnekin hukkuneet.
Mutta Ville jatkoi:
- Olen saanut kuulla, että sinulla on keväällä ylioppilaaksi kirjoittava poika. Olet kuulemani mukaan hänet yksin kasvattanut. Siitäkin sinulle tunnustus.
Tämän sanottuaan Ville otti olkalaukkunsa, avasi sen ja sanoi Annalle:
- Mainitsit puhelimessa kahveista. Voisimmeko juhlistaa tapaamistamme… Olisi niin paljon
puhuttavaa, varsinkin niistä vuosista kun yhdessä puuhasimme nuoriso-osastossa. Kun saavuin tänä aamuna tuonne työväentalolle, nykyisinhän se on kaupan varastona, paitsi juhlasali vielä muussa käytössä, niin kaikki entinen palautui elävästi mieleeni. Ja tätä pihaa minä katselin kauan, katselin ja tunnustelin silmilläni, ennen kuin astuin ovellesi.
Ville otti laukustaan konjakkipullon, katsoi Annaan ja sanoi: - Voimmehan? ja pyysi kaksi lasia.
- Sinulle Anna! Ville nosti lasia. Sinä olit meidän nuoriso-osastomme koossa pitävä napa, sinun ympärilläsi me pyörimme. Sinä pidit meitä yhdessä, vaatimattomuudellasi, mutta sillä lailla että me olimme kuin sinun opetuslapsiasi.
- Ei kai nyt aivan, nauroi Anna.
- No, melkein... Muistan, kun me kuukausikokouksissa aina odotimme sinun nurkkapöytäkirjasi lukemista. Siihen sinä olit koonnut kuukauden tapahtumat osaston vaiheilta. Se oli sellaista osuvaa ja hauskasti väritettyä tarinaa. Ajattelin, että sinulla olisi ollut lahjoja kirjoittamiseenkin. Mutta onhan sinulla aikaa vieläkin…
Anna kuunteli Villen tunteikasta ”maljapuhetta” ja se sai myös hänet itsensä samalle aaltopituudelle:
- Sinä olit meidän innostajamme. Sait meidät harjoittelemaan ohjelmia, joista
karttuivat ohjelmat kevätjuhliin ja muihin iltamiin. Osasit ohjata ja kävit sitä varten kursseja. Mehän menestyimme hyvin nuorisoliittomme kulttuurikilpailuissakin. (Minnehän ne
senaikuiset kunniakirjatkin ovat joutuneet…) Jälkeenpäin olen monesti ajatellut, että se meidän ohjelmatoimintamme oli laajuudeltaan ja tasoltaankin elävää kulttuuria, vaikka harrastajia olimmekin. Mutta sitä samanlaista harrastusta silloisessa muodossa ei juuri enää tapaa, vaikka tilaus sille ehkä olisi vieläkin, sanoi Anna ja jatkoi vielä:
- Muistatko kun me opintokerhossa rakensimme ”uutta maailmaa”, kävimme keskusteluja
tulevaisuuden suunnasta, marssimme rauhan puolesta kynttilöitä kantaen ja teimme muuta sen tapaista ”parannustyötä”. Sano, onko sinun mielestäsi maailma sen jälkeen paremmaksi muuttunut?
- En osaa sanoa. Sano sinä opetuslapsellesi…
- Voisimme tästä keskustella paljonkin, mutta jos ajattelemme…jos vaikka katsomme tuota pöydällä olevaa käsipuhelinta, niin se kai on ”uutta maailmaa”. Tai jos ajattelemme sitä, mistä tänä päivänä oikeastaan puhutaan; puhutaan kilpailukyvystä ja kustannustehokkuudesta. Kaiken tarkoituksena on tavaratuotanto, kaupankäynti ja voitto. Ja voitto koituu useimmiten niiden hyödyksi, joilla jo on. Silloin kun me opintokerhossa yritimme katsoa maailmaa eteenpäin, me näimme kansakuntien olevan ohjaimissa asukkaittensa yhteiseksi parhaaksi. Mutta kehitys on mennyt siihen suuntaan, että tuotantolaitokset omistajineen ovat ottaneet tuon johtavan aseman omiin käsiinsä, Anna puhui.
- Mutta oletko huomannut, jatkoi Anna vielä, että tämän päivän viisaimmat puheenvuorot
tulevat köyhistä maista; niiden keskuudesta jotka ovat jääneet toiseksi taloudellista hyötyä
jaettaessa. Kun kenialainen Nobel-palkittu nainen Wangari Maathai sanoo, ettei rauhaa ole ilman oikeudenmukaista kehitystä eikä kehitystä ilman kestävää ympäristönhoitoa demokraattisissa ja rauhallisissa oloissa, niin eikö tässä ole se ydinajatus, jonka varassa maailmamme on huomista ajatellen?
- Huh, huh... Sinä tiivistit nyt paljon asioita, koko maailman laajuisesti. Mutta sano vielä, mitä hyvää näet tämän päivän maailmassa?
- Kun naiset istuttavat Afrikassa puuntaimia tulevaisuudelleen, ja kun muutoinkin ihmiset alkavat vaikuttaa omin teoin omaan elämäänsä, niin se on rohkaisevaa. Mutta nyt minä olen puhunut liiankin kanssa, olenko ihan julistanut? Juodaan sen tähden toiset kahvikupilliset ja toiset tervetuliaiset. Otetaan se meidän jälleentapaamisellemme!
- Aivan niin! Oli hyvä kun soitin ja sinä otit vastaan.
- Kiitos sinulle soitostasi! Onneksemme!
- Saanko esittää sinulle vielä yhden kysymyksen? sanoi Anna kun toiset maljat oli nostettu.
- Mikähän se on? Ei kai paha, nauroi Ville.
- Mitä mieltä sinä olet onnellisuudesta...kun sinullakin on jo elämänkokemusta niin kuin minullakin?
- Minusta tuntuu, että onnellisimpia ovat ne, joilla on tarpeeksi, eikä liian paljon. Tarkoitan, että onnea voi kokea se jolla on mielekäs työ, terveyttä, ruokaa ja hyvässä tapauksessa perhe. Tältä perustalta voi rakentaa ihmissuhteet ja kokea nälkää maailman ymmärtämiseen sinä pienenä hetkenä minkä ihminen elää.
- Se oli hienosti sanottu, mutta se kaikki mitä sanoit on jo paljon onnellisuutta. Oletko sinä itse onnellinen?
- Olen tällä hetkellä…onnellinen sinun luonasi täällä ja näistä keskusteluistamme sinun kanssasi. Sanoit aika rankasti tämän päivän maailmasta, mutta sinun sanasi saavat ajattelemaan. Mainitsit myös sanan ”ydinajatus”, jonka varassa maailma riippuu. Voimmeko joskus ymmärtää maailmaa paremmin, tehdä sen eteen enemmän?
- Niin haluaisin uskoa. Ensin pitää ajatella, pohtia yhdessä, mikä on tärkeää ja mikä on hyvää elämää. Näin pohtien voimme ehkä synnyttää uusia versoja yhteiseen puuhumme ja löytää sieltä iloa elämäämme. Tämä tie, tämä vaihtoehto, voisi sulkea pois pommit ja pommittajat, vaikka lapsellista näin onkin tänä päivänä sanoa, toivoa kuitenkin aina voi, Anna vastasi.
- Nyt tuli onnellisuuskin käsiteltyä, entä seuraavaksi, hymyili Ville ja katsoi Annaa.
- Mutta arvaas Ville, mitä minun mieleeni juuri nyt tuli? ehti Anna sanomaan.
- Perustaisit tanssiteatterin! Niin, niin… Ohjelmistollasi pitäisit näytäntöjä.Voisit jatkaa
paritanssikursseja, mutta sinun kykysi edellyttäisivät enempään, myös teatterin suuntaan. Ja arvaas vielä: palaisit takaisin tänne syntymäkaupunkiisi. Voisimme vielä yhdessä suunnitella ohjelmallisia tilaisuuksia, niihin kyllä ohjelmaa löytyisi sinun avullasi. Minusta tällainen toiminta voisi torjua sitä henkistä lamaa, johon me keski-ikäiset olemme joutuneet. Että saisimme
takaisin iloa elämäämme!
- Voi voi sinua Anna! Sinulla on noita näkemyksiä. Mutta miksi en voisi sopivan hetken tullen palatakin omalle maalleni, niin kuin sanotaan.
***
Anna tunsi nyt mielensä myllertävän yhdessä ainoassa asiassa: nytkö on aika ottaa se esille…sanoa kaikki se mitä hänen mielessään on näiden vuosien aikana ollut…Nyt sen aika on, on tullut!
Hän katsoi Villen silmiin, otti hänen kädestänsä kiinni ja aloitti.
- Minulla olisi sinulle vielä paljon sanottavaa. Olen sinua ajatellut näinä vuosina ja ilahduin niin suuresti kun soitit ja kuulin äänesi, vaikka ensin häkellyin niin etten meinannut saada sanaa suustani. Minulla ei ole ollut toista niin läheistä ihmistä kuin sinä olit minulle silloin… Muistatko, kun me ennen kuin muutit perheinesi Helsinkiin, kävimme yhdessä elokuvissa, vaeltelimme kaupungilla, nauraa kikatimme hassunkurisille asioille emmekä niinä iltoina puhuneet nuoriso-osastosta vaan paljosta muusta. Kuljimme katuja ja puistoja käsikkäin, haaveilimme asioita tulevaisuudelta ja minä hypähtelin vierelläsi kuin varsa. Minulle on tullut sen jälkeen lisää ikävuosia niin kuin sinullekin, mutta minä sanon sinulle: minä en ole vain kaivannut näitä entisiä yhteisiä hetkiämme, minä olen niitä ikävöinyt…sinua ikävöinyt!
Anna jatkoi yhä puhumistaan ja Ville kuunteli.
- Muistatko kun olimme katsomassa Mikko Niskasen elokuvaa ja olimme tulleet tänne kun sinä olit hakenut kioskilta kuumat koirat, söimme ne tämän saman pöydän äärellä ja juttelimme pitkälle yöhön, ja sinä jäit minun luokseni, ja se yö syleili meidät aamuun! Muistatko?
- Muistan, muistan!
- Nyt minä tahdon sanoa sinulle Ville sydämeni tärkeimmän asian, sen joka on siellä odottanut tätä hetkeä sinun tykönäsi: - Se yö, se suloinen yömme, muutti minun elämäni näiden kahdeksantoistavuoden ajaksi!
Annan jokainen sana, jokainen katse niiden välissä, hämmensi Villeä, ja kun Anna oli sanonut
nuo sanansa ”se yö, se suloinen yömme, on muuttanut elämäni siitä eteenpäin tähän päivään…”,
Ville tunsi miten tunneryöppy otti hänet valtaansa. Hän nojasi otsaansa ja tunsi lämmönväreilyä, mutta se ei johtunut toisesta ryypystä, ei siitä, vaan tällaisen tunteen valtaan hän ei ollut koskaan aikaisemmin joutunut.
Katsottuaan yhä Annaan ja nähtyään tämän olevan yhtä hämmentynyt, yhtä avuton kuin hän
itsekin, Ville sai sanottua sana sanalta:
- Tarkoitatko sinä Anna…tahdotko sanoa…että siitä yöstämme…sinun poikasi on…myös minun…meidän yhteinen…Onko se niin, onko se totta?!
- Niin se on, totta se on, Anna sanoi kyynelehtivin silmin.
Kun Ville oli kuullut nuo Annan sanat, hän nousi pöydästä, tuli Annan vierelle, nosti hänet
pystyyn ja painoi rintaansa vasten lujemmin kuin koskaan ennen.
Anna tunsi Villen voimakkaan rutistuksen; hänen hengityksensä ja hänen kätensä puristusten.
Silmiään pyyhkien Ville katsoi Annaan ja virkkoi sen jälkeen:
- En tiedä, mitä sinä Anna ajattelet, mutta minä tiedän sen, että en ole ollut koskaan näin onnellinen kuin olen nyt!
- Niin olen minäkin, kun olen saanut sinulle sanottua sen tärkeimmän asiani mikä minulla on koskaan ollut – saanut sanoa sen nyt vihdoinkin…näin monen vuoden jälkeen! Olen kai ollut tyytyväinen elämääni näiden kahdeksantoista vuoden aikanakin, mutta en näin onnekas milloinkaan kuin nyt juuri. Miksi en ottanut yhteyttä… siihen en osaa vastata, niin vain on käynyt, niin elämä vienyt… Olen sittenkin, nyt sen huomaan, sinun opetuslapsesi etkä sinä minun. Saanko minä sanoa sinulle, voinko sanoa, että olet minun rakkaani!
- Saat, saat! Minä syleilen sinua Anna…minun rakkaani!
Anna pyyhki silmiänsä ja tunsi olonsa keventyneeksi, niin kevyeksi, että olisi halunnut
huutaa sydämensä täyttäneen riemun kaikkien kuultavaksi; niin tämän korttelin pihan väelle kuin koko maailmalle.
Vielä aamulla hän ei ollut voinut kuvitella tällaista iltaa, tällaista täyttymystä, jonka elämä oli
hänelle antanut; antanut luokseen ihmisen joka katsoo nyt häntä.
Anna halusi olla vain näin; olla ja tuntea Villen lähellään. Hänessä oli herännyt uusi elämä. Sen hän tunsi nyt todeksi ja kaiken täyttäväksi; kaiken muun pois sulkevan rakkauden. Sen puolesta hän nyt taistelisi antamatta periksi, taistelisi viimeiseen saakka!
Näiden tuntemustensa myllerryksessä Anna kuitenkin muisti, että Veijo tulee kohta.
- Mitä me hänelle sanotaan, kuiski Anna Villen korvaan.
- Minua jännittää nähdä, minkä näköinen hän on, oma poikani, sanoi Ville vastaamatta Annan varsinaiseen kysymykseen.
- Hänellä on sinunlaisesi vilkkaat siniset silmät ja vaalea vähän kiharainen tukka niin kuin on minulla, sanoi Anna.
- Mitäkö sanoisimme? Voisimmeko tehdä niin, että kertoisimme hänelle kaiken sunnuntaina, ylihuomenna, kaikessa rauhassa. Minä tulisin luoksesi uudelleen ja sanoisin hänelle, Veijolle: - Minä olen sinun isäsi, olen palannut sinun ja rakkaan äitisi luokse, kun olen löytänyt nyt onneni perheen! Ville kuiski Annalle.
- Palaat…jäädäksesi ja lopullisesti, niinkö sanoit? katsoi Anna Villen silmiin!
- Niin, palaan lopullisesti jos sinä minut huolit. Näin lupaan, kun sen nyt syvästi tunnen...ja ehkäpä me perustamme joskus vielä sen tanssiteatterinkin sinun kanssasi!
- Voi minun Villeni! Ajattele, me olisimme perhe, me kolme, sanoi Anna ja kuuli samalla ulko-oven käyvän.
- Veijo on tulossa!
- Heippa! moikkasi Veijo ovelta, muttei vielä nähnyt olohuoneen puolelle, jossa Anna ja Ville istuivat.
Mutta kun hän tuli ovelle, Anna luki Veijon kasvoilta mitä tämä ajatteli: mitä tämä on, äidillä miesvieras ja konjakkipullo pöydällä!
Anna nousi seisomaan ja esitteli vieraansa Veijolle: - Hän on Ville Heinonen, entinen
pihanaapurimme ennen kuin sinä olit olemassa, myös nuorisoliittolainen niiltä aikaisemmilta ajoilta, joista olen sinulle kertonut.
Ville oli myös noussut pöydästä ja hänen katseensa haki Veijoa kiireestä kantapäähän. Hän
näki edessään hulppean sinisilmäisen nuorukaisen farkuissaan ja harmaassa villapaidassaan.
Ville kätteli Veijoa, ja sanoi olevansa se Ville Heinonen, jolla on kurssi menossa entisellä työväentalolla.
- Siksi tulin tervehtimään äitiäsi. Olen saanut kuulla sinusta hyvää, olet menestynyt
koulussa ja kirjoitat ensi keväänä ylioppilaaksi. Onneksi olkoon jo etukäteen! Mutta nyt
olen viipynyt jo niin pitkään, että pitää lähteä, Ville sanoi Veijoon päin katsoen.
Tämän jälkeen Ville otti takkinsa ja olkalaukkunsa, katsoi Annaan ja nyökkäsi pöytään päin:
- Jätän sinulle yömyssyksi.
Anna kävi saattamassa Villen ulko-ovelle. Hän viipyi siellä niin pitkään, että Veijo oli jo
laittautunut yöpukeisiin, kun Anna tuli takaisin ja sanoi Veijolle:
- Huomasin, että olit loukkaantunut vieraastani, kun en ollut kertonut etukäteen. Se vain kävi niin...
Veijo oli omassa huoneessaan oven ollessa raollaan, kun Anna jatkoi:
- Me puhuimme paljon, keskustelimme entisistä ajoista, nuoriso-osastosta, joka on jäänyt meidän molempien mieleen. Ja puhuimme siitä, onko maailma muuttunut ja mihin suuntaan.
- No, onko se muuttunut..?
Anna tunsi Veijon äänen vieläkin särähtävän, ja vastasi sitten:
- Eivät maailman ongelmat ole minnekään poistuneet, kyllä ne ovat pysyneet samoina näiden parin vuosikymmenen aikana, ehkä kärjistyneetkin. Mutta katsos Veijo-kulta, tiedäthän sinä, että ihmisen elämä on moninainen ja monista asioista riippuvainen, niin ulkoisesti kuin omakohtaisesti: on arkuutta tarttua asioihin ajallaan, on vastuksia, murhettakin. Mutta ihmiselle saattaa tulla vastaan jossakin vaiheessa myös sellainen päivä, että hän voi kiittää elämäänsä, ja se on tärkeintä, kaikkien asioiden tärkein asia, puheli Anna ja jatkoi hetken perästä kysymyksellä:
- Ethän ole enää loukkaantunut? Minulla olisi sinulle jotakin…asiaa. Siihen haluaisin sinun suostumuksesi ja vain sillä on tähän väliä. - Voisitko antaa minulle suostumuksesi, että me yhdessä, sinä ja minä sinun äitinäsi, kutsuisimme vielä Ville Heinosen käymään meillä sunnuntaina?
- Vielä! Minkäkö vuoksi?
- Me, hän ja minä, kertoisimme sitten, kun olemme kolmestaan yhdessä.
- Nyt olen vieläkin ymmällä, mutta jos niin välttämättä tahdot…
- Niin minä tahtoisin. Nyt hyvää yötä Veijo-kulta!
- Hyvää yötä äiti!
RISTO HIRVONEN
(Matkalla – pieniä kertomuksia)